IJsclub Hauwert is opgericht in 1893. Het doel van de IJsclub is het organiseren van wedstrijden op natuurijs en alle activiteiten die daarmee maken hebben zoals een ‘koek en zopie’. In eerste instantie zijn de wedstrijden een dorpse aangelegenheid en worden deze gehouden op dichtgevroren open water als het ijs voldoende dik is om groepen mensen te dragen.

Wedstrijden zoals daar zijn:
– Korte baanwedstrijd (kampioenschap van Hauwert)
– Estafette schaatswedstrijd
– Ringsteken voor ‘paren’
– Priksleeën

Om de wedstrijden te kunnen organiseren en voor de algemene ijspret zorgt de IJsclub, bij veilig ijs, voor een bruikbare baan in het dorp met de nodige hulp van vrijwilligers. Als ijsperiodes lang genoeg duren en de kwaliteit van het ijs goed genoeg is kan er door district Medemblik van de KNSB een toertocht op natuurijs worden uitgeschreven. Een gedeelte van de route van deze toertocht valt onder het beheer van IJsclub Hauwert die voor dat gedeelte van de route het ijs moet verzorgen voor zover mogelijk en een stempelpost en ‘koek en zopie’ zal plaatsen.

Naast de ijsactiviteiten die natuurlijk zeer afhankelijk zijn van beschikbaar natuurijs organiseert IJsclub Hauwert elke 1e zondag van november een hardloopwedstrijd door het dorp en het nabijgelegen natuurgebied ‘Egboetswater’. Een hardloopwedstrijd voor zowel jeugd als volwassenen over diverse afstanden.

Contactadres
Jan Steltenpool
Hauwert 124
1691 EL Hauwert
telefoon: 06 11922484
e-mail: [email protected]